Om du driver ett företag, oavsett typ, vill du naturligtvis att det ska bestå. Du vill också få tillräckliga intäkter för att kunna leva på pengarna från företaget när du gått i pension. Då är det viktigt att för mycket inte försvinner i skatt. Därför är det viktigt att känna till vilka möjligheter som finns, inom ramen för skattesystemet, för att jämna ut dina inkomster.
- Välj bolagsform efter vad som är mest fördelaktigt skattemässigt för den typ av verksamhet som du har tänkt dig. Om företaget kommer att ha anställda, och om verksamheten är förenad med ekonomisk risk, är aktiebolag den bästa bolagsformen. Om du däremot börjar i liten skala är enskild firma mer fördelaktigt.
- Om du väljer att skatteplanera kommer du att skjuta upp skatteinbetalningarna. Ett sätt att göra detta är att använda sig av en periodiseringsfond, en form av avdrag i deklarationen. Upp till 30 procent av bruttovinsten från ett året kan dras av, och beskattningen skjuts därmed upp i maximalt sex år. När pengarna i fonden sedan återförs kan de ingå i underlaget för avsättning till en ny periodiseringsfond.
Tänk bara på att du kommer att få betala ränta på den uppskjutna skatten, åtminstone om du driver ett aktiebolag.
- Under de fem första åren som du driver din firma kan du kvitta underskott mot lön. Detta gäller för underskott upp till 100 000 kronor, men det är bättre i de flesta fall att spara underskottet tills ditt företag börjar gå med vinst. Då slipper du egenavgifter på den näringsinskomst som du använder för kvittningen.
- Ett bolag kan försättas i karantän under fem år. Om det inte försiggår någon aktivitet i bolaget under denna tid kan aktierna sedan säljas. De beskattas då med 25 procent. Detta kan vara ett sätt att minska beskattningen av ett företag som har stort kapital.
Om du har enskild firma
- Om du driver en enskild firma kan du ha nytta av att avsätta pengar till en expansionsfond. Därigenom kan du hamna under brytpunkten för statlig skatt (läs mer om statlig skatt här). Tänk bara på att pension, sjukpenning och eventuell ersättning från a-kassan baseras på din inkomst, och om din inkomst är låg blir även dessa ersättningar låga. Den sjukpenninggrundande inkomsten påverkas dock inte negativt av avsättningen. Du betalar en skatt på 22 procent av avsättningen.
- Om du satsar egna pengar i din firma, eller i ett handelsbolag, kan du utnyttja reglerna om positiv räntefördelning. Detsamma gäller om du låter fullt beskattade vinster kvarstå i företaget. Reglerna ger dig möjlighet att ta ut en ränteinkomst det år den uppstår, eller spara den för framtida användning. Räntan för år 2018 är 6,49 % av det belopp som du har innestående i företaget.
Bäst effekt ger den positiva räntefördelningen om du har en årsinkomst som ligger på gränsen för statlig inkomstskatt. Då kan du kvitta bort en del av inkomsten, tack vare denna regel.
För dig som driver aktiebolag
- 3:12-reglerna, som är ökända för att vara svåra att förstå, är viktiga för dig som har ett aktiebolag. Reglerna reglerar utdelningens storlek, och gör att du, om du har anställda, kan ta ut en hög utdelning med låg skatt, under förutsättning att du själv tar ut en hög lön. Var uppmärksam på detta, och ta inte ut för låg lön.
- Du tjänar inte lika mycket som tidigare på att ha en pensionsförsäkring. Detta beror på att både löneinkomster och utdelningsinkomster beskattas lägre. Därför är det mer förmånligt för dig att beskatta ditt kapital, och från det år du fyller 66 använda det år för år till maximal utdelning och lön. Från att du fyller 66 får du nämligen högre jobbskatteavdrag, och dina sociala avgifter blir också lägre. Brytpunkten för statlig inskomstskatt flyttas också upp.