1 juli infördes en kemikalieskatt i Sverige. Skatten gäller hemelektronikprodukter som innehåller flamskyddsmedel, vilket bl.a. gäller många typer av vitvaror.
Flamskyddsmedel används för att förhindra eller fördröja att ett föremål fattar eld. De används i många olika elektroniska apparater. Det finns misstankar om att vissa flamskyddsmedel är hormonstörande, och de allra farligaste medlen är redan förbjudna.
Syftet med kemikalieskatten är att styra om konsumtionen av elektronik, från produkter som innehåller hormonstörande ämnen till mer miljövänliga alternativ. Det är framför allt tunga produkter som kommer att bli dyrare, eftersom skatten baseras på varans vikt.
Hur beräknas kemikalieskatten?
Kemikalieskatten uppgår till 8 kronor per kilo för vitvaror, och 120 kronor per kilo för andra typer av elektronik. Skatten kan dock inte uppgå till mer än 320 kronor. Med momsen inräknad innebär detta att en produkt kan bli maximalt 400 kronor dyrare.
Om varan inte innehåller flamskyddsmedel av viss typ blir skatten lägre. Det är dock inte mängden flamskyddsmedel som avgör hur varan beskattas, utan skatten baseras på varans vikt utan emballage.
För att se vilka produkttyper som omfattas av skatten, läs mer på Skatteverkets sida om skatten.
Skatterättsnämndens förhandsbesked om kemikalieskatten
Skatterättsnämnden har meddelat två förhandsbesked om hur skatten ska beräknas när skattepliktig elektronik förpackas tillsammans med andra varor.
- En skattepliktig vara som förpackas tillsammans med varor som inte är skattepliktiga. En gateway förpackad med bl.a. fjärrkontroll, mottagare och sensor, i en detaljhandelsförpackning. Här är den skattepliktiga varan tongivande (en fjärrkontroll till en gateway har litet värde utan den gateway den är tänkt att användas med). Enligt nämnden ska därför skatten beräknas på den sammanlagda vikten av varorna i förpackningen. Förhandsbeskedet finns att läsa i sin helhet här.
- En skattefri och en skattepliktig vara som förpackas separat, men levereras som ett kolli, med ett gemensamt ytteremballage. I detta fall rörde det sig om en skattepliktig bärbar dator och en datormus som inte omfattades av kemikalieskatten. Här gjorde nämnden bedömningen att de skulle anses vara separata varor. Skälen till detta var att båda varorna klassificerades under HS-nummer 8471, och att de var förpackade i separata detaljhandelsförpackningar. Detta förhandsbesked finns att läsa här.
Bägge dessa förhandsbesked har överklagats av Skatteverket.
Registrerad mottagare
För att undvika att en vara beskattas mer än en gång har regeringen lämnat ett förslag på ändringar, som om de godtas kommer att träda i kraft i januari 2019. Idag finns ett undantag från skattskyldighet för godkända lagerhållare, som lagerhåller varor som skattskyldighet redan har inträtt för. Enligt regeringens förslag ändras detta undantag, från tillfälligt till permanent.
Regeringen föreslår också att en ny kategori av skattskyldiga – registrerad mottagare – införs. En näringsidkare som för in eller tar emot skattepliktiga varor från andra länder ska kunna registreras som registrerad mottagare, och lämnar då deklaration till Skatteverket varje månad. Idag kan den person som yrkesmässigt för in eller tar emot skattepliktig elektronik vara tvungen att lämna en deklaration varje gång varor tas emot. De nya reglerna om registrerad mottagare minskar därför administrations- och arbetsbördan.
Regeringens proposition, där bl.a. införandet av kategorin registerad mottagare föreslås, finns att läsa här.