Julen står för dörren, och det innebär att du troligen redan har bestämt vad du ska ge kunderna och/eller de anställda i julklapp. Men vet du hur du ska skatta för den? Om inte, ska du definitivt läsa vidare.
Julklappar till de anställda
Julgåvor till ett värde av maximalt 450 kronor (inklusive moms), som ges till de anställda, är skattefria. Därför väljer de flesta arbetsgivare att lägga sig under denna gräns. Även om du är den enda anställda i ditt aktiebolag kan du ta emot en skattefri julgåva. Om du har en enskild firma kan du inte göra detsamma. Däremot kan du göra avdrag för julgåvor till de anställda även i en enskild firma.
I den avdragsgilla kostnaden räknas inte frakt eller administrativa kostnader in. Om priset blir högre än 450 kronor blir gåvan skattepliktig till hela sitt pris, och den anställde förmånsbeskattas för hela julgåvans värde. Arbetsgivaren ska också betala arbetsgivaravgift på värdet av julklappen.
För att julklappar till de anställda ska vara skattefria för mottagarna ska de ges till alla anställda, eller åtminstone till en stor grupp bland dessa.
Kontanter, checkar eller postväxlar är inte avdragsgilla. Värdepapper eller presentkort, som inte kan bytas mot pengar, kan utgöra skattefria julgåvor. Presentkort som ger rätt till rot- eller rutarbete kan vara skattefria, även om det vid inlösen kan ge rätt till skattereduktion.
Presentkort är en av de mest populära julklapparna, om man frågar anställda. Andra julgåvor som uppskattas är mat, husgeråd och biobiljetter.
Reglerna för julklappar till styrelseledamöter ser likadana ut som för julgåvor till de anställda.
Julklappar till kunder
Det är vanligt att företag ger trogna kunder julklappar. Dessa är för det mesta inte avdragsgilla, men undantag finns. En enklare reklampresent av mindre värde, med direkt anknytning till företagets verksamhet, är avdragsgill. Hit räknas pennor och almanackor, med företagets logotyp, till ett värde av maximalt 300 kronor exklusive moms. Det kan också gå bra att skänka bort varor som ingår i företagets ordinarie sortiment, vilket kanske lämpar sig bättre till leverantörer än till kunder.
Enligt Skatteverket måste gåvorna också överlämnas till ett större antal kunder för att vara avdragsgilla, och säkrast är att förhålla sig till dessa regler. Dyra gåvor, som lämnas till några få kunder, kan bedömas vara mutor, framför allt om kunden återfinns i den offentliga sektorn.
Mutor och otillbörliga gåvor
En otillbörlig gåva kan betraktas som en muta, och det är inte alltid enkelt att avgöra var gränsen går. Det är inte nödvändigt att den otillbörliga gåvan tas emot för att det ska vara fråga om mutbrott – det räcker med att någon godtar löftet om en gåva. Det innebär att den som inte avvisar ett erbjudande om en gåva tillräckligt tydligt kan anses skyldig.
Det behöver heller inte röra sig om stora belopp. Det finns rättsfall som visar att en gåva på mellan 200 och 300 kronor kan vara otillbörlig. Det som avgör är framför allt sammanhanget. Att lämna gåva till de som är verksamma i en upphandling eller ägnar sig åt myndighetsutövning är alltid otillbörligt.
Välgörenhet i julklapp
Det blir allt vanligare att arbetsgivare skänker bort pengar till välgörenhet, istället för att ge de anställda julklappar. På många arbetsplatser kan de anställda också välja mellan att få en julgåva eller att skänka bort pengarna.
En viktig skillnad, som du som arbetsgivare bör vara uppmärksam på, är att gåvor till välgörenhet eller annan ideell verksamhet inte är avdragsgilla. Du behöver däremot inte skatta för gåvorna.
Om en av dina anställde väljer att avstå från att ta emot en julgåva, och istället vill att pengarna skänks till välgörenhet, beskattas den anställde för gåvans värde på samma sätt som för lön.
Hur beskattas gratifikation?
Gratifikation är ett annat ord för det som de flesta kallar bonus. Gratifikationen är en frivillig ersättning till de anställda för utförda tjänster, vanligen för att den anställde har presterat extra bra eller nått uppsatta mål. Bonusen eller gratifikationen består av en kontant utbetalning vid sidan av den anställdes ordinarie lön. Gratifikation betraktas som ersättning för utfört arbete, och beskattas därför som vanlig lön.