Traktamente är en kostnadsersättning som betalas ut för att täcka de ökade levnadskostnaderna under tjänsteresa eller vid tillfälligt arbete på en annan ort.
I teorin är traktamente alltid skattepliktigt. I praktiken är det dock skattefritt under en viss nivå. Anledningen till detta är att en anställd har rätt att göra schablonavdrag för ökade levnadskostnader vid tjänsteresor. Därför förs en tyst kvittning. Arbetsgivaren kan betala ut traktamentet skattefritt, under följande förutsättningar:
- Tjänsteresan har gått till en plats som ligger minst 50 km från den anställdes bostad och tjänsteställe.
- Tjänsteresan är förenad med övernattning (också minst 50 km från bostad och tjänsteställe.
Traktamentet motsvarar för det mesta det skattefria schablonbeloppet, men andra regler kan gälla till följd av kollektiv- eller anställningsavtal. I dessa fall är traktamentet uppdelat i en skattefri och en skattepliktig del, eftersom traktamente utöver schablonbeloppet är skattepliktigt.
Traktamente för tjänsteresor inom Sverige
Det högsta skattefria beloppet för inrikes tjänsteresor kallas maximibelopp. För inkomståren 2018 och 2019 är maximibeloppet 230 kronor per dag.Traktamente som överstiger detta belopp räknas som lön, och är skattepliktigt.
Maximibeloppet kan betalas ut i maximalt tre månader. Därefter kan arbetsgivaren betala ett reducerat traktamente till den anställde. Detta traktamente är 70 procent av maximibeloppet. Detta skattefria traktamente är 161 kronor för år 2018 och 2019. Nattraktamentet reduceras dock inte alltid. Anledningen till att traktamentet reduceras är att man utgår från att levnadskostnaderna sjunker när en person vistas länge på en och samma ort.
Efter två år sker en ytterligare reducering, ned till hälften av av maximibeloppet. För år 2018 och 2019 blir detta 115 kr per dag.
Om den anställde påbörjar sin resa före kl 12.00 räknas avresedagen som en hel dag. Detsamma gäller hemresedagen, om den anställde kommer hem efter kl 19.00. Dagar som inte räknas som hela dagar är halva dagar, och för dessa har den anställde rätt till ett halvt skattefritt traktamente, d.v.s. 115 kr. Om en tjänsteresa påbörjas kl 14 på en måndag, och slutar kl 16.30 en fredag, betalas skattefritt traktamente ut för tre hela dagar och två halva, vilket blir 920 kronor.
Nattraktamente
För tid mellan 00.00 och 06.00 (natt) kan en arbetsgivare betala ut ett skattefritt nattraktamente, om den anställde övernattar hos en bekant, sover i tält eller liknande istället för att bo på hotell. Nattraktamentet är ett halvt maximibelopp, alltså 115 kronor.
Hur påverkar fria måltider traktamentet?
Om den anställde under sin tjänsteresa får fria måltider, vare sig arbetsgivaren eller någon annan betalar dem (förutsatt att det finns en koppling till arbetet), ska det skattefria traktamentet reduceras. Anledningen till reduceringen är att levnadskostnaderna inte ökar med lika mycket när fria måltider ingår.
De flesta fria måltider minskar traktamentet, med undantag för mat som serveras på flygplan och andra typer av mat som ingår i biljettpriset för tjänsteresan. Reduceringen av traktamentet vid tjänsteresor inom Sverige följer regler som har satts upp av Skatteverket:
- Fri frukost, lunch och middag ger en reducering av traktamentet med 207 kr.
- Fri frukost ger en reducering med 46 kr.
- Fri lunch och middag ger en reducering med 161 kr.
- Fri lunch eller middag ger en reducering med 81 kr.
Om traktamentet är reducerat från början blir även reduktionerna lägre.
Traktamente vid tjänsteresor utomlands
Vid tjänsteresor utomlands kan en anställd få utlandstraktamente. Grundreglerna är desamma för utrikes som för inrikes tjänsteresor: resmålet måste vara minst 50 km bort, reglerna om hela och halva dagar ser likadana ut, och fira måltider och längre tjänsteresor innebär att traktamentet reduceras.
Tidsberäkningen för traktamente baseras på den lokala tiden där den anställde befinner sig. Restid och tid på flygplatser räknas inte med.
En skillnad mellan utlandstraktamente och traktamente för inrikes tjänsteresor är att Skatteverket fastställer ett normalbelopp för varje land. Normalbeloppet fungerar ungefär som det svenska maximibeloppet, och anger det högsta skattefria traktamentet. Högst är normalbeloppet för Danmark – 993 kr – och lägst för Madagaskar, Pakistan, Sudan, Swaziland, Turkiet och Uzbekistan. För dessa länder är normalbeloppet 230 kr.