En voucher, eller värdebevis, kan användas för att betala för en vara eller en tjänst. Exempel på vouchers är presentkort och matkuponger. Av vouchern framgår vem som är säljare, och mot vilka varor eller tjänster värdebeviset kan bytas. Även om pappersvouchers fortfarande är vanliga blir det allt vanligare med elektroniska vouchers.
Månadskort på gym, telefonabonnemang eller en biljett för en specifik resa anses inte vara vouchers.
För vouchers som ställs ut från och med början av 2019 gäller nya momsregler, som är gemensamma för hela EU. Tidigare har det i unionens momsdirektiv inte funnits regler för vouchers, men detta ändrades i och med de nya reglerna. Tidigare kunde det hända att vouchers beskattades dubbelt, eller att de inte beskattades alls, och det är detta som EU:s lagstiftare har velat undvika.
Enligt de nya reglerna finns det två sorters vouchers: enfunktions- och flerfunktionsvouchers. En enfunktionsvoucher visar att betalning har gjorts för en kommande vara eller tjänst. Redan när den ställs ut är beskattningsland och momssats kända, vilket innebär att moms och beskattningsunderlag redovisas direkt när överlåtelsen av vouchern görs. En enfunktionsvoucher är exempelvis ett presentkort i en butik som enbart säljer varor med samma momssats. Den är också enbart giltig i ett land.
Flerfunktionsvouchers är helt enkelt alla andra vouchers. För dessa redovisas moms och beskattningsunderlag förs när vouchern byts mot en vara eller en tjänst. Dessa vouchers kan gälla i butiker som säljer varor med olika momssats, och kan också vara giltiga i mer än ett land.
Hur ska momsen på vouchers redovisas?
För en enfunktionsvoucher ska momsen redovisas direkt. För en flerfunktionsvoucher, däremot, ska momsen redovisas när den löses in.
Företaget som säljer enfunktionsvouchern blir skatteskyldigt för momsen direkt. Beskattningsunderlag och moms ska redovisas till Skatteverket samma period som försäljningen skedde. Momsmässigt ska beskattningsunderlaget och momsen redovisas när enfunktionsvouchern ställs ut, men redovisningsmässigt ska intäkten bokföras först när varan eller tjänsten levereras i utbyte mot vouchern.
Vad händer med en voucher som förfaller?
När en enfunktionsvoucher förfaller, alltså löper ut utan att ha använts, tillfaller nettot bolaget som har ställt ut den. Om ett företag ställer ut en enfunktionsvoucher på 1000 kronor, med 25 procent moms som har redovisats till Skatteverket vid försäljningen, blir den kvarstående skulden på 800 kronor en intäkt när vouchern förfaller.
Om det rör sig om en flerfunktionsvoucher på samma belopp tillfaller hela beloppet bolaget som en intäkt. Ingen moms behöver redovisas, eftersom bedömningen är att momspliktig omsättning inte har skett.
Vilken är skillnaden mellan att sälja egna och andras vouchers?
Den som säljer vouchers utställda av andra, exempelvis presentkort som går att använda i en annan butik, har ingen momspliktig omsättning som uppstår i och med försäljningen. Om det rör sig om en enfunktionsvoucher uppstår skattskyldigheten för moms hos den som ställer ut vouchern. Om det iställer rör sig om en flerfunktionsvoucher är det butiken som lämnar ut en produkt i utbyte mot vouchern som blir skattskyldig för moms. Mellan företagen sker en avräkning för sålda och inlösta presentkort. Om ett företag får ersättning för förmedling av vouchers som ställts ut av andra företag utgör den ersättningen momspliktig verksamhet.