När antalet influencers blir fler och fler får Skatteverket också upp ögonen för denna grupp. Det är en av de branscher som myndigheten granskar detta år, och det är inte bara de stora namnen i branschen som kan hamna under lupp.
Användandet av influencers i marknadsföring har fullkomligt exploderat den senaste tiden, och det finns många kreativa exempel som kan citeras. Ett av de mer iögonfallande var när Stockholms stad anlitade två influencers för att få fler stockholmare att källsortera sina matrester.
Mikroinfluencers
Många tror kanske att en influencer är en person som har minst några tusen följare i sociala medier, men även en person som har strax under tusen kan vara intressant. Genom att samarbeta med ett större antal “mikroinfluencers” kan ett företag få ett lika stort genomslag som om de samarbetade med en eller två profiler med en större följarskara, och det till en lägre kostnad. En mindre influencer kan också uppfattas som mer “äkta” av sina följare, vilket gör att de kommer att ta till sig budskapet bättre. Kampanjen kan därför bli mer effektiv, till en lägre kostnad.
Influencerbranschen är ung, både när det kommer till de inblandades ålder och hur länge branschen har funnits över huvud taget. Influencers med många följare har börjat lära sig hur de ska göra med skatten för att inte skön- eller upptaxeras. Den som har sociala medier som ren hobby, och plötsligt får ett erbjudande från ett företag, blir kanske för glad för att tänka på att gåvor från företag är skattepliktiga.
Ersättning till influencers
Företag som arbetar med marknadsföring hittar också nya sätt att nå ut med budskapen. Ett sätt kan vara genom appar, som ger möjlighet för nästan vem som helst att bli en influencer. 880 följare på Instagram kan räcka för att en internationell klädkedja ska vilja betala för ett inlägg. Betalningen kommer inte alltid i form av pengar. Det blir allt vanligare att företag betalar influencers med VIP-upplevelser, gratisbiljetter eller luncher med kända artister. Även denna typ av ersättning ska dock tas upp i deklarationen.
När Stockholms stad, och närliggande kommuner, anlitade influencers för att förbättra stockholmarnas källsortering kostade det sammanlagt 145 000 kronor. Kommunerna har dock stor erfarenhet av att anlita egenföretagare, vilket stora influencers är, vilket gör att de kan ställa krav på att ersättningen redovisas korrekt. Det är dock inte alla influencers som vet hur de ska redovisa sin ersättning.
Ersättning, även i form av produkter eller tjänster, är att betrakta som lön. En person som tjänar mer än 19 247 kronor under ett år måste deklarera sina inkomster. Om man som influencer inte har ett eget företag ska man betraktas som anställd av det företag som använder sig av ens tjänster. Det är inte helt ovanligt att influencers får produkter eller resor vars värde är uppemot 20 000 kronor.