Alkoholskatt är en punktskatt som måste betalas för alkoholhaltiga drycker som bland annat öl, vin och sprit. Det gäller om de tillverkas i Sverige, förs in i Sverige eller tas emot från ett EU-land, samt om de importeras till Sverige från ett land som ligger utanför EU.
Det övergripande syftet med alkoholskatten är att styra samhällets konsumtion av alkohol i önskad riktning för att undvika folkhälsoproblem. Ett annat syfte är att liksom andra skatter öka statens inkomster. Logiken är att en hög alkoholskatt minskar konsumtionen, men samtidigt går det heller inte att ligga alltför högt över andra EU-länder. Varje land inom EU bestämmer självt sin alkoholskatt, men det finns gemensamma förfarandebestämmelser för beskattningen.
Vilka produkter omfattas av alkoholskatten?
Den fullständiga definitionen är öl, vin, jästa drycker, mellanprodukter och etylalkohol. Jästa drycker kan vara till exempel cider. Med mellanprodukter menas något starkare alkoholdrycker av typ starkvin medan etylalkohol är spritdrycker och även så kallad teknisk sprit. Inom EU används ett gemensamt system för att klassificera drycker.
Den kombinerade nomenklaturen, som är EU:s system för varukoder, används i medlemsländernas utrikeshandelsstatistik och i EU:s gemensamma tulltaxa. En alkoholhaltig dryck beskattas utifrån vilket tulltaxenummer den har i den kombinerade nomenklaturen.
Om du säljer en alkoholhaltig dryck, och är osäker på vilket nummer den har i den kombinerade nomenklaturen, ska du i första hand fråga din leverantör. Om de inte kan svara på frågan kan du vända dig till Tullverket.
Finns det några undantag från alkoholskatten?
Om alkohol ska användas för medicinska eller vetenskapliga ändamål finns rätten att köpa in alkohol skattefritt. Om den däremot används för andra ändamål blir de skyldiga att betala alkoholskatt. Andra verksamheter måste ansöka om att få bli skattebefriade förbrukare och få ett godkännande från Skatteverket.
Alkohol som ingår i läkemedel, vinäger eller som är fullständigt denaturerad. Med denaturerad menas att man tillsatt speciella ämnen som gör att den blir i princip odrickbar. Ett exempel är så kallad T-röd som är denaturerad etanol. Alkohol i livsmedel som choklad kan vara undantaget om halten är låg.
Skattebefriad förbrukare av alkohol
Om du använder alkohol för vissa ändamål i din yrkesmässiga verksamhet kan du ansöka om att bli godkänd som skattebefriad förbrukare av alkohol. För att bli godkänd måste du kunna ta emot alkoholen, utan alkoholskatt, från en upplagshavare i Sverige. Mer om detta finns att läsa i Skatteverkets broschyr Skattebefriad förbrukare – alkohol (SKV 537).
Blir du godkänd ska du ha en särskild lagerbokföring, där inköp och förbrukning av alkohol ska bokföras löpande. Du ska ha inventera ditt lager av alkohol regelbundet. Mer om detta finns att läsa i Skatteverkets föreskrifter SKVFS 2005:15 och SKVM 2005:24.
Om du har köpt beskattad alkohol som du använt till ett skattebefriat ändamål kan du ansöka om återbetalning av alkoholskatten, även om du inte är godkänd som skattebefriad förbrukare. Du gör ansökan per kvartal, och din ansökan ska lämnas in till Skatteverket senast tre år efter kvartalets utgång. Återbetalningar på skattebelopp under 1500 kronor medges inte.