A-skattsedel är ett skattebevis för den anställde, och kan beställas för att arbetsgivaren ska ha tillgång till rätt skattetabell och skattesats för den anställde. Det är sällan arbetsgivaren begär att få ta del av den anställdes skattsedel, vilket är orsaken till att den dragna skatten kan skilja sig från den skatt Skatteverket begärt av den anställde.
Anledningen till utfärdandet av en A-skattsedel är att Skatteverket ska kunna dra rätt skatt i förhållande till vilken kommunal skattesats som gäller för respektive skatteskyldig. Skatteskyldig är varje individ med inkomst. Skattsedeln är ett dokument som visar vilken skattesats arbetsgivaren har att utgå från. Skattesatsen avgörs av individens folkbokföringsadress och vilken skattesats som gäller i den kommun där individen är folkbokförd.
A-skattsedel och slutskatt
Skattesatsen på den anställdes a-skattsedel kan skilja sig från arbetsplatsens kommunalskatt beroende på var den anställde är skriven. Detta är orsaken till att den anställdes slutskatt kan skilja sig en aning från den skatt arbetsgivaren dragit. För att få en korrekt skattesats kan den anställde beställa ett utdrag av sin a-skattsedel från Skatteverkets webbsida.
A-skattsedel för utländska medborgare
Personer av utländsk härkomst som har för avsikt att arbeta i Sverige under en period av sex månader eller längre behöver ett A-skattebevis. Ett sådant begärs från Skatteverket. För att personen ska ha rätt till ett A-skattebevis krävs det att personen har rätt att arbeta i Sverige.
Den som är aktuell för anställning begär själv ut sin A-skattsedel från Skatteverket. Förutsättningen för att en A-skattsedel ska utfärdas är att personen har arbetstillstånd i Sverige. Arbetstillståndet utfärdas av Migrationsverket. En person som inte har arbetstillstånd i Sverige har inte rätt till någon A-skattsedel och är därmed inte godkänd för en anställning i Sverige.
Det åligger individen själv att ansöka om arbetstillstånd hos Migrationsverket. Det är också individen själv som bär ansvaret för att vederbörande har en korrekt utfärdad A-skattsedel att visa upp för arbetsgivaren inför en påtänkt anställning. Som svensk medborgare ser processen annorlunda ut då det som tidigare nämnts inte ställs några krav på uppvisande av A-skattsedel.
Uppgifter
På A-skattsedeln finns uppgifter om personens namn, folkbokföringsadress samt personnummer. På A-skattsedeln framgår även i vilket län, respektive i vilken kommun, personen är folkbokförd samt vilken skattetabell som gäller för vederbörande. En person kan alltså vara anställd på en ort men åläggas en skatt som skiljer sig från den skattesats som normalt gäller på arbetsplatsen.
Uppvisa A-skattsedel
Det är alltså inte obligatoriskt att uppvisa sin skattsedel för en svensk medborgare. Är man osäker på huruvida den egna skattesatsen skiljer sig från arbetsplatsens skattesats är ett uppvisande av den egna A-skattsedeln att rekommendera, detta för att undvika att att skattesatserna skiljer sig så mycket att man kan behöva göra kompletterande skatteinbetalningar i efterhand.