F-skattsedeln visar att man som företag själv sköter inbetalning av preliminärskatt och egenavgifter, istället för att denna uppgift ska ligga hos uppdragsgivaren – det vill säga den kund du sålt en tjänst eller vara till. Att inneha en F-skattsedel är lite av en trovärdighetsstämpel och något som ser bra ut gentemot kunder, leverantörer och andra intressenter.
F-skattsedeln är för det mesta inte ett fysiskt dokument. Tidigare skickades F-skattsedeln, som också kallades F-skattebevis, ut till varje näringsidkare som var godkänd för F-skatt i början av året. Vill du ha ett dokument som visar att du är godkänd för F-skatt kan du beställa ett registerutdrag från Skatteverket, där det framgår att du är godkänd för F- eller FA-skatt. Detta registerutdrag kan du använda för att visa för dina uppdragsgivare att du är godkänd för F-skatt, och att de inte ska betala sociala avgifter om de anlitar ditt företag.
Att ansöka om F-skattsedel
Ansökan om F-skatt görs via Skatteverkets formulär Skatte- och avgiftsanmälan, SKV 4620. Den som är skattskyldig i utlandet ska använda blanketten SKV 4632. Om den sökande är en juridisk person ska samtliga firmatecknare skriva under blanketten, om verksamheten har flera firmatecknare.
För att beviljas F-skatt ska verksamheten uppfylla tre kriterier: varaktighet, självständighet och vinstsyfte. Mer konkret betyder detta följande:
- Varaktighet är uppställt som kriterium för att skilja inkomst av näringsverksamhet från inkomst av kapital. En enstaka affärshändelse, t.ex. försäljning av en fastighet, utgör inte näringsverksamhet, eftersom det inte rör sig om varaktig verksamhet.
- Självständigheten utgör gräns gentemot inkomstslaget tjänst. Om det bedöms att inkomsten kommer från en verksamhet som kan jämställas med en anställning, anses självständighetskriteriet inte vara uppfyllt. Skatteverket baserar sin bedömning bland annat på i vilken utsträckning uppdragstagaren är beroende av uppdragsgivaren, samt i vilken utsträckning uppdragstagaren är inordnad i uppdragsgivarens verksamhet.
- Även om verksamheten bedrivs varaktigt och självständigt kommer den att nekas F-skatt, om den saknar vinstsyfte. I praktiken innebär detta att verksamheten måste generera ett underskott under flera år.
Vad innebär det att ha F-skattsedel?
Du som företagare som har en F-skattsedel betalar alla dina egna sociala avgifter, såsom arbetsgivaravgifter och liknande. Detta är något som dessutom ökar ditt företags anseende och visar att ni tar ert ansvar, något som exempelvis är viktigt mot dina kunder men också mot andra intressenter.
En F-skattsedel ansökan man enkelt om genom sajten verksamt.se. När du gör din ansökan behöver du inte redan ha en verksamhet, utan här räcker det att du har för avsikt att starta ett företag. När du är godkänd för F-skatt är du redo att sköta dina inbetalningar av skatt. Dessa inbetalningar ska göras till Skatteverkets bankgirokonto, senast den 12 varje månad, utom i januari och augusti, då betalningen ska vara myndigheten tillhanda senast den 17. Observera att det rör sig om preliminärskatt, och att denna kan komma att ändras om företaget får högre eller lägre intäkter än vad som uppgivits i den preliminära inkomstdeklarationen.
Återkallande av F-skattsedel
Att ha en F-skattsedel, och alltså vara godkänd för att betala F-skatt, är ett bevis för att man sköter sina skatter. Godkännandet kan återkallas om du inte betalar dina skatter i tid, eller om du inte sköter deklarationen. Återkallande kan också ske om Skatteverket, efter att först ha godkänt verksamheten för F-skatt, senare gör bedömningen att det inte handlar om näringsverksamhet. Detta kan exempelvis ske i samband med beslutet om slutlig skatt.
Om du skulle få din F-skattsedel återkallad kan det bli svårt att få uppdrag i din firma, eftersom dina uppdragsgivare i så fall måste anställa dig för eventuella uppdrag. Det kan även vara svårt att beviljas lån. Om din F-skattsedel återkallas kan du behöva lämna in en ny preliminär inkomstdeklaration.
Vad är FA-skatt?
När du driver ett företag och samtidigt får lön som anställd på en arbetsplats ska du ha något som kallas FA-skattsedel. Samtidigt som du får F-skattsedel kan du ha kvar din A-skatt. I praktiken betalar du inte en speciell FA-skatt, utan du betalar A-skatt på din lön och F-skatt på intäkterna
När du ansökt och fått godkännande om FA-skatt betalas preliminärskatt och arbetsgivaravgifter (baserat på din lön) till Skatteverket av din arbetsgivare. Detta är alltså något som du som företagare med lön ska ordna på egen hand och det görs genom att lämna in en inkomstdeklaration till Skatteverket.
Om du har F-skattsedel och blir rekryterad till en anställning, men samtidigt fortsätter att driva ditt företag, ska du ansöka om FA-skatt. Detta gör du på Skatteverkets webbplats.