Preliminärskatt och inkomstdeklaration
Preliminärskatten betalas under samma år som inkomsten betalas ut. Året därpå ska löntagaren deklarera sina inkomster i en inkomstdeklaration. Skatteverket beslutar sedan om den slutgiltiga skatten, med utgångspunkt i skattedeklarationen.
För en företagare är reglerna i stort sett desamma som för löntagare. Skatteverket beslutar hur mycket en företagare ska betala i preliminärskatt, och av beslutet framgår hur mycket som ska betalas, och när betalningarna ska göras.
Preliminärskatten ska betalas in den tolfte varje månad. Om den tolfte infaller på en lördag, söndag eller helgdag ska preliminärskatten vara betald första vardagen därpå. I januari och augusti månad ska inbetalningen ska ha gjorts senast den sjuttonde.
En företagare som registrerar ett nytt företag ska lämna uppgifter om sitt förväntade överskott under det första verksamhetsåret. Utifrån denna uppskattning beräknar Skatteverket hur mycket som ska betalas i preliminärskatt varje månad. Det är svårt att göra en korrekt uppskattning i början, men det går alltid att lämna in en ny preliminär inkomstdeklaration, med uppdaterade uppgifter.
Lagom mycket i preliminärskatt
Att betala för mycket i preliminärskatt minskar ditt företags likviditet, eftersom pengarna på kontot minskar. Det gör det svårare att betala företagets leverantörer. Att betala för lite i preliminärskatt leder också till problem, eftersom du då får en skatteskuld vid slutet av räkenskapsåret. De flesta företagare som drabbas av detta upptäcker det inte förrän de ska färdigställa sin årsredovisning och inkomstdeklaration. Därför tar många företagare hjälp av konsulter för att betala lagom mycket i preliminärskatt, och inte råka ut för några obehagliga överraskningar.
Möjlighet till omprövning
Du som är företagare bör skicka in uppgifter som ligger till grund för Skatteverkets preliminärskattebedömning redan i början av året. Om du är missnöjd med deras beslut så har du under vissa omständigheter rätt till en omprövning.
Du som vill få ett beslut omprövat behöver nämligen begära omprövning innan utgången av den sjätte månaden EFTER beskattningsåret. Om beskattningsåret till exempel är år 2016 och du har skickat in uppgifter till grund för preliminärskattebedömning i maj 2016 så har du till och med juni 2017 på dig att begära omprövning (retroaktivt i det fallet). Viktigt är att ansöka om omprövning i tid, annars kan Skatteverket ej göra en omprövning.