Statlig skatt betalas in till staten när man tjänar över en viss nivå. Det är en så kallad direktskatt som inte ingår i den vanliga beskattningen. Enligt gränserna 2018 så ligger gränsen för statlig skatt på 455 300 kronor per år för en statlig skatt på 20 procent och 662 200 kronor för 25 procent. Skatt över den övre skiktgränsen kallas också för värnskatt.
Skiktgränser och brytpunkter för statlig skatt
På alla tjänsteinkomster ska kommunal skatt betalas. Den som tjänar mer än 455 300 kronor per år – över den så kallade skiktgränsen – betalar även statlig inkomstskatt på 20 procent. Denna skatt appliceras på den del av inkomsten som överstiger skiktgränsen.
Det finns också en övre skiktgräns, vid 662 200 kronor. Den som tjänar över denna gräns får betala en inkomstskatt på 25 procent på det belopp som ligger över skiktgränsen. Skatter över denna övre skiktgräns kallas också värnskatt.
Ett annat begrepp, som man ofta hör när det talas om statlig inkomstskatt, är brytpunkt. Det kan vara svårt att skilja de två begreppen brytpunkt och skiktgräns åt, för den som inte är insatt. För att förklara hur de två företeelserna hänger ihop ska vi först behandla ett tredje begrepp: grundavdrag.
Grundavdrag
Grundavdrag är den delen av en inkomst som inte ska beskattas. Pensionärer har ett högre grundavdrag än förvärvsarbetande, för att de inte ska beskattas lika tungt. Grundavdraget är utformat så att det är generellt sett är högre ju lägre inkomster man har, vilket innebär en skattelättnad för låginkomsttagare.
Grundavdragen hänger ihop med skiktgränserna. Avdragen ser ut på följande sätt:
- Lägsta grundavdrag – 13 400 kr
- Lägsta grundavdrag för låginkomsttagare – 19 300 kr
- Högsta grundavdrag – 35 100 kr
Den som har fyllt 65 vid årets början får ett förhöjt grundavdrag på mellan 32 00 och 68 000 kronor. Grundavdragen gör att de flesta i praktiken inte börjar betala statlig skatt förrän de tjänar mer än skiktgränsen plus grundavdraget. Det är denna nivå, där skiktgränsen så att säga infaller i praktiken, som kallas brytpunkt.
Det innebär att det går att tjäna 468 600 kr om året innan man måste betala statlig skatt. På samma sätt inträder den övre brytpunkten först vid 675 700 kronor, och det är de som tjänar mer än så årligen som betalar inkomstskatt och värnskatt till staten, alltså en statlig skatt på sammanlagt 25 %.
Uppräkning av skiktgränserna för statlig skatt
Skiktgränserna uppdateras varje år, enligt ett index, för att skydda reallönerna. Uppräkningen sker med inflationen, plus två procentenheter. I praktiken har det dock många gånger hänt att brytpunkterna bestäms på annat sätt, genom separata beslut. Under perioden 2004 till 2014 justerades den nedre skiktgränsen upp med 138 400 kronor, vilket är mer än vad som skulle varit fallet om man bara hade följt index. Generellt gäller att borgerliga regeringar är mer benägna att höja skiktgränserna, medan politiker till vänster vill sänka dem, för att få in mer skattepengar till staten. I dagsläget betalar ungefär 1,3 miljoner svenskar statlig inkomstskatt. Sammantaget utgör de statliga inkomstskatten 7,7 % av den totala inkomstskatten som betalas i Sverige.