Skattetabeller är ett verktyg för att räkna ut vad man ska betala in i skatt. Tabellerna är numrerade efter den kommunala skattesatsen (29-40) och indelade i kolumner. För att veta vilken tabell som gäller för just dig behöver du veta vilken kommun du eller din anställde är folkbokförd i samt se den kolumn som skatten gäller.
Varje skattetabell innehåller sex kolumner.

Med en skattetabell kan du se skattesatsen för dina anställda.
- Första kolumnen avser löner, arvoden och andra ersättningar som ger rätt till jobbskatteavdrag, för personer som är födda 1958 eller senare. Denna kolumn ska tillämpas vare sig allmän pensionsavgift ska betalas eller ej.
- Andra kolumnen avser inkomster som inte är underlag för allmän pensionsavgift, och som inte ger rätt till jobbskatteavdrag, för personer som är födda 1952 eller tidigare. Pensioner är ett exempel på inkomster som omfattas av denna kolumn.
- Tredje kolumnen avser ersättningar som löner och arvoden för personer födda mellan 1938 och 1952. Den allmänna pensionsavgiften ska betalas, och jobbskatteavdraget enligt denna kolumn blir högre än enligt kolumn 1. Denna kolumn ska även tillämpas för personer som är födda 1937 eller tidigare, och som har förvärvsinkomster.
- Fjärde kolumnen avser sjuk- och aktivitetsersättning för personer födda 1953 eller senare. Allmän pensionsavgift ska inte betalas, och inkomsten ger inte rätt till förhöjt grundavdrag eller jobbskatteavdrag.
- Femte kolumnen avser andra pensionsgrundande ersättningar än löner. Hit räknas bl.a. ersättning från arbetslöshetskassa och arbetsskadelivränta. Kolumnen gäller för den som är född 1938 eller senare. Allmän pensionsavgift ska betalas på inkomsten, men den ger inte rätt till jobbskatteavdrag.
- Sjätte kolumnen avser inkomster som inte är underlag för allmän pensionsavgift, och som inte heller ger rätt till jobbskatteavdrag, för personer som är födda 1953 elller senare.
Vilken tabell gäller för vad?
Det finns så kallade allmänna tabeller och särskilda tabeller.
De allmänna tabellerna är till för att räkna ut månadslön eller tvåveckorslön. Dessa tabeller är enbart till för att räkna ut en regelbunden lön där det inte ska betalas allmän pensionsavgift eller har rätt till jobbskatteavdrag.
Särskilda tabeller är för andra inkomster.
Årligen uppdaterade tabeller
Viktigt att tänka på är att skattetabellerna uppdateras årligen så att man inte kollar på en gammal tabell och får fel uträkning.
Man måste räkna med om det finns en avgift till ett trossamfund och den begravningsavgift som man betalar i skatten.
Först då vet man vilken tabell som gäller.
Åldern har betydelse
Om uträkningen gäller en arbetstagare så behöver man se till ålder, det finns olika gränser då arbetstagaren ska betala olika i skatt.
Vanligaste kolumnen är nr 1 som är för personer födda år 1953 eller senare. Sedan är det även kolumn 3 och 4 som är för löner till arbetstagare i olika åldrar.
Räkna in storlek på inkomst
Uträkningen är också olika för storleken på inkomsten och om det är huvudsysslan för arbetstagaren.
Om man gör en uträkning som gäller ett exraarbete som utförts så ska man enbart dra 30% i skatt. Om det gäller 1000 kr eller mindre under ett år betalas ingen skatt.
Måste avrunda till hela kronor
När man har räknat ut de olika avgifterna och då får till exempel 33,2 eller 33,6 så är dessa två tal olika tabeller.
För att veta exakt vilken tabell som gäller så måste man avrunda nedåt om det är 0-50 öre, vid 51-99 öre så avrundar man uppåt.