Skatteverket / Skattemyndigheten

Skatteverket är en statlig förvaltningsmyndighet i Sverige för skatter och folkbokföring samt fungerar som borgenär för statens fordringar. Skatteverket handlägger även bland annat äktenskapsregistret, bouppteckningar, fastighetstaxering, utfärdar id-kort för personer som är folkbokförda i Sverige samt tillhandahåller upplysning och information.

Skattemyndigheten lyder under regeringen men är en fristående myndighet.

Hur kan Skatteverket hjälpa dig som företagare?

Skatteupplysningen hjälper dig som är företagare med allmänna frågor och funderingar inom ramen för skattemyndighetens verksamhet. Har du fått ett brev eller någon annan handling från Skattemyndigheten kan du identifiera dig med bankID och även få hjälp och råd direkt av din handläggare.

Skatteverket sammanfattning

  • Skatteverket är en statlig förvaltningsmyndighet för skatter och folkbokföring.
  • För den som ska starta företag erbjuder Skatteverket informationsträffar och webbseminarier.
  • På Skatteverkets webbplats kan den som är näringsidkare ansöka om F-skatt.
  • På Mina sidor hittar du uppgifter om dig själv och dina företag samt får tillgång till alla e-tjänster.

Starta eget företag

För den som är på väg att starta eget företag eller nyligen startat en verksamhet erbjuder Skatteverket kostnadsfria informationsträffar. Här får du veta mer om vad du som företagare behöver känna till om till exempel skatter, bokföring och moms. Det finns även möjlighet att delta i Skatteverkets starta eget-webbseminarier.

SkatteverketF-skatt

Genom Skatteverkets webbplats kan du som bedriver näringsverksamhet ansöka om F-skatt. Den som blir godkänd för F-skatt ansvarar själv för att betala sin preliminärskatt och sina socialavgifter.

Använd Skatteverkets e-tjänst för F-skatt eller skriv ut och fyll i blanketten ”Skatte- och avgiftsanmälan”.

Den som bedriver näringsverksamhet och har inkomst av anställning ska istället ansöka om FA-skatt.

Deklaration för enskild näringsverksamhet

Årets resultat för din enskilda näringsverksamhet ska deklareras i en NE-bilaga. Du ska även ta fram ett årsbokslut som ligger till grund för din NE-bilaga, samt göra en momsdeklaration.

På Skatteverkets webbsida kan du göra din deklaration och hittar även information om hur du fyller i momsdeklarationen och NE-bilagan.

Deklaration för delägare i Handelsbolag

Den som är delägare i ett handelsbolag fyller i en N3A-bilaga tillsammans med sin egen inkomstdeklaration. Ditt företag ska lämna en Inkomstdeklaration 4.

på Skatteverkets webbsida kan du kontrollera de förifyllda uppgifterna i din inkomstdeklaration och ta upp din del av företagets resultat i N3A-bilagan.

Deklaration för delägare i fåmansbolag

Som delägare i ett fåmansbolag fyller du i en K10-bilaga som ett komplement till din egen inkomstdeklaration. Ditt företag ska lämna en Inkomstdeklaration 2.

Kontrollera att de förgyllda uppgifterna på din inkomstdeklaration stämmer och fyll i din K10-blankett. Deklarerar du på Skatteverkets webbsida med e-legitimation är flera uppgifter redan ifyllda.

När du behöver kontakta Skatteverket

För att få hjälp av Skatteverket kan du dels logga in på Mina sidor där du kan hittar uppgifter om dig själv och dina företag samt hantera många av dina ärenden.

Har du några frågor som du behöver hjälp med kan du även ringa, skicka mail, chatta och besöka Skatteverkets servicekontor.