Vad innebär Skatteåterbäring?

Skatteåterbäring är den del som en person får tillbaka på skatten efter att ha betalat in för mycket skatt under året. Detta gäller både privatpersoner såväl som företagare. Dock betalas skatteåterbäringen ut vid ett flertal tillfällen under året för företagare (datum varierar beroende på bolagsform) och färre gånger för privatpersoner.

Mottagarkonto

Vissa företag begär ett mottagarkonto dit pengarna förs in automatiskt vid högre belopp än 2000 kr. Rör det sig om mindre summor än ovanstående så måste man själv begära att pengarna betalas ut. Detta kan man enkelt göra via sitt eget skattekonto på Skatteverkets hemsida. Har man inte ett sådant konto, får man ett utbetalningskort.

SkatteåterbäringSkatteåterbäring sammanfattning

  • Skatteåterbäring är det belopp som ges tillbaka när man har betalat för mycket i skatt under året
  • Detta omfattar både privatpersoner och företagare
  • Olika företagsformer har olika utbetalningsdatum
  • Enskilda firmor får vanligtvis sin skatteåterbäring i september, dock kan detta variera
  • Det är deklarationen som avgör tidpunkten för utbetalningen

Företag och skatteåterbäringstider

Tiderna då företagare kan vänta sig lite extra klirr i kassan, varierar beroende på räkenskapsår. Det är alltså det som styr deklarationens inlämning och därmed utbetalning av överskjutande skatt. Deklarationen härrör även kvarskattens inbetalningsdatum samt när slutskattebeskedet dimper ned i brevlådan. Ett tips är att skaffa digital brevlåda då detta snabbar på processen.

Enskild firma

Om man har en enskild firma som bolagsform så gäller kalenderåret som beskattningsår. Utbetalningstillfällena är då oftast i juni, augusti, september och december. Oftast är då pengarna på kontot under de två första veckorna dessa månader. Andra tillfällen för utbetalningen kan gälla om deklarationen har granskats under beskattningsåret.

Andra bolagsformer

Om man istället driver ett aktiebolag eller handelsbolag, en ekonomisk eller ideel förening eller en stiftelse gäller andra utbetalningstider, då olika företag har olika räkenskapsår. För att få reda på mer om vilka utbetalningsdatum som gäller kan man gå in på sitt skattekonto eller klicka på länken för överskjutande skatt hos Skatteverkets hemsida.

Fördelen med elektronisk deklaration och enklare skatteåterbäring

Förr i tiden var det krångliga pappersdokument som skulle ifyllas och lämnas in till Skatteverket. Detta är nu ett minne blott då både miljön och företagare blir lidande p.g.a pappersslöseri respektive tidsbrist. Idag är det vanligast att deklarera elektroniskt och detta ger samtidigt snabbare utbetalningar av skattepengar.

Deklarera elektroniskt

Om man deklarerar innan den 2 maj så kan man som enskild näringsidkare eller delägare i fåmansbolag få ut sin skatteåterbäring redan innan Midsommar. Då är det Inkomstdeklaration 1 som gäller medans Inkomstdeklaration 2 omfattar andra bolagsformer. Med en digital brevlåda skickas post och Inkomstdeklarationerna snabbare än med post och du vinner tid.

Ny deklarationstjänst

Det finns numera en digital deklarationstjänst för redovisningsfirmor som hjälper företag att deklarera. Där lämnas alla väsentliga bilagor inklusive Inkomstdeklaration 1. Därefter kan kunden, d v s företagaren som anlitat byrån, logga in på Mina Sidor för att godkänna deklarationen. Detta gäller för enskilda firmor samt delägare i fåmansföretag som handelsbolag/kommanditbolag.